ده دلیل برای داشتن وبلاگ کسب و کار
نویسنده متن "جناب آقای محمد مهاجر" فعال در حوزه بازاریابی و محتوای دیجیتالی استراتژیست محتوا
وبلاگ یا بلاگ از اصلیترین و قدیمیترین روشهای تولید محتوا در فضای اینترنت است که سالهاست بخش اعظمی از بودجه بازاریابی محتوایی کسب و کارها را به خود اختصاص میدهد. اما با ظهور پدیدههای جدیدی مانند رسانههای اجتماعی و ویدئو مارکتینگ، جایگاه وبلاگ کسب و کار (Business Blog) دچار تزلزل شده است و برخی درباره اهمیت وبلاگ برای کسب و کار تردید دارند.اما این تحولات دنیای بازاریابی محتوایی نباید باعث تردید در استفاده از وبلاگها به عنوان بخشی از استراتژی محتوای شما شود. وبلاگها هنوز مهمترین ابزار شما برای دستیابی به مخاطبان هدف هستند. برای درک اهمیت وبلاگ در رشد کسب و کار، کافیست به آمار زیر نگاهی بیاندازید: اول اینکه با استفاده از بلاگ، شانس شما برای تصاحب رتبههای بالای موتورهای جستجو ۴۳۴ درصد افزایش پیدا میکند. دوم اینکه کسب و کارهایی که از بلاگ در بازاریابی محتوایی استفاده میکنند نسبت به رقبای خود ۶۷ درصد سرنخ فروش بیشتری خواهند داشت. اگر هنوز هم نسبت به استفاده از وبلاگ مطمئن نیستید و دلایل کافی برای سرمایه گذاری در این بخش ندارید، با ادامه این مقاله با من همراه باشید.
وبلاگ چیست؟
اما پیش از اینکه درباره اهمیت وبلاگ برای کسب و کارها صحبت کنیم، بهتر است تعریفی از وبلاگ داشته باشیم. هر چند تعریفهای مختلفی از بلاگ وجود دارد، اما به نظر من تعریف زیر این پدیده را به خوبی توضیح میدهد: وبلاگ یک وبسایت است که درباره یک کلمه کلیدی و یا موضوع مشخص، به طور منظم محتوا منتشر میکند. در این جمله کوتاه دو ویژگی اصلی وبلاگها مشخص شده است: اول اینکه انتشار محتوا به طور منظم: پس وبلاگ مانند «صفحه اصلی» و یا «درباره ما» یک صفحه ثابت و ایستا نیست. دوم اینکه موضوع مشخص: در وبلاگ کسب و کار شما باید مطالبی مرتبط با موضوع کسب و کار و محصولات شما منتشر شود. به عنوان مثال اگر شما یک آژانس گردشگری هستید، باید فقط درباره مسائل مربوط به سفر و گردشگری بنویسید.
دلایل اهمیت وبلاگ برای کسب و کار
وبلاگها مهمترین تاکتیک بازاریابی محتوایی در سال ۲۰۱۸ می باشد. ۵۲ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی وبسایت Content Marketing Institute، وبلاگها را اصلیترین ابزار بازاریابی خود اعلام کردهاند. ایمیل مارکتینگ، رسانههای اجتماعی، کتابهای الکترونیک، رویدادها و وبینارها در رتبههای بعدی قرار داشتهاند.
وبلاگ مناسبترین ابزار برای محتواهای طولانی است
هرچند امروز رسانههای اجتماعی و ویدئوها طرفداران زیادی در بین کاربران دارند، اما وقتی قصد دارید اطلاعات زیادی درباره یک موضوع مهم ارائه کنید، پستهای وبلاگ به کمک شما میآیند. در رسانههای اجتماعی تنها میتوانید اطلاعاتی مختصر ارائه کنید اما یک پست وبلاگ ۲۰۰۰ کلمهای میتواند تمام زیر و بم موضوع را برای مخاطب شما تشریح کند.
اعتماد مردم به وبلاگها
استفاده از وبلاگها باعث میشود جنبه انسانی کسب و کار شما برای مخاطبان آشکار شود. در وبلاگ به مشکلات و چالشهای مخاطبان خواهید پرداخت و باعث تمایز شما از رقبا خواهد شد. همچنین وبلاگها باعث میشود محبوبیت برند شما افزایش پیدا کند. از آنجایی که در نظر مخاطبان راه اندازی حساب رسانههای اجتماعی بسیار سادهتر از راه اندازی وبلاگ است، مخاطبان رسمیت بیشتری برای وبلاگها قائل هستند و به آنها اعتماد بیشتری دارند. در واقع وبلاگها پنجمین منبع آنلاین مورد اعتماد کاربران است.
کسب ترافیک ورودی از طریق وبلاگ
وبلاگها مجموعهای از مقالات، کلمات کلیدی و لینکها هستند، و این همان چیزی است که برای بهینه سازی موتورهای جستجو (سئو) نیاز دارید. از آنجایی که ۷۵ درصد کاربران هیچوقت صفحه دوم نتایج جستجو را چک نمیکنند، پس قرارگیری در صفحه اول برای موفقیت شما بسیار حیاتی است. هر چه قرارگیری شما در صفحه اول گوگل (و دیگر موتورهای جستجو) بیشتر و در رتبههای بالاتری باشد، ترافیک ورودی به سایت و در نتیجه فروش کسب و کار شما افزایش مییابد. و برای رسیدن به صفحه اول گوگل هیچ چیز مانند وبلاگها کارآمد نخواهد بود.
افزایش لینکهای ورودی
استفاده از وبلاگ باعث میشود تعداد لینکهای ورودی (Backlink) به سایت کسب و کارها ۹۷ درصد افزایش پیدا کند! هر چقدر مطالب بیشتر و بهتری درباره موضوعات مختلف بنویسید، احتمال دریافت لینکهای ورودی بیشتر میشود. اگر بدنبال افزایش رتبه خود در نتایج جستجو هستید، نمیتوانید از لینکهای ورودی غافل شوید. لینکهای ورودی نشان دهنده اعتبار شما هستند و هر چه میزان این لینکها از وبسایتهای مختلف و با کیفیت بیشتر باشد، رتبه شما در صفحات جستجو بالاتر خواهد رفت.
استفاده از وبلاگ بی نتیجه نیست
استفاده از وبلاگها برای ۵۵ درصد از افراد نتایج مثبتی در برداشته است و ۳۰ درصد آنان نیز نتایج کسب شده را بسیار خوب ارزیابی کردهاند. بدین ترتیب سرمایه گذاری در راه اندازی وبلاگ به هیچوجه کار بیهودهای نیست.
محلی برای مشارکت با مخاطبان
هر چند رسانههای اجتماعی یک بستر فوق العاده برای ارتباط با مخاطبان و مشتریان بالقوه است، اما تنها راه آن نیست. وبلاگ کسب و کار نیز میتواند ابزار مناسبی برای مشارکت مخاطبان باشد. خوانندگان وبلاگ میتوانند با گذاشتن کامنت در زیر پستها، نظر خود را بیان کنند. همچنین میتوانید از آنها بخواهید مطالب بلاگ را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند و یا برای دوستانشان بفرستند (البته این امر مستلزم بالا بودن کیفیت و ارزش مقاله شماست).
وبلاگها، منبع پستهای رسانههای اجتماعی
درست است که در ابتدای متن رسانههای اجتماعی را به عنوان رقیب وبلاگها معرفی کردیم، اما با اینحال این دو مکمل یکدیگر هستند. پستهای بلند وبلاگها منبع فوق العادهای برای تولید محتوای پستهای رسانههای اجتماعی هستند و میتوانید تعداد زیادی پست از آنها استخراج کنید.علاوه بر این میتوانید مقالات وبلاگ را در رسانههای اجتماعی تبلیغ کنید تا تعداد ورودیهای آنها افزایش یابد.
رقیب اصلی تبلیغات
امروز کاربران بسیار هوشمند شدهاند و کمتر به بنرهای تبلیغاتی در سایتهای مختلف توجه میکنند و ترجیح میدهند خودشان با جستجوی اینترنتی به نتیجه دلخواه برسند. علاوه بر این هزینه تبلیغات نیز سرسام آور است و بسیاری از اوقات صرفه اقتصادی ندارد. در چنین شرایطی بلاگ کسب و کار میتواند بسیار بهتر از تبلیغات اینترنتی برای شما مفید باشد.
راهکاری برای رشد کسب و کار
زمانی نه چندان دور بیشتر پستهای وبلاگها شامل مطالبی کلی و دم دستی بودند. اما امروزه شرایط تغییر کرده است و مخاطبان بدنبال مطالبی جذاب، مهم و باارزش هستند که سطح دانش آنها را بالاتر ببرد. در این شرایط شما نیز باید تلاش بیشتری کنید و برای تولید محتوای بلاگ خود حسابی زحمت بکشید. شاید در نگاه اول این ماجرا یک نکته منفی باشد، اما باور کنید این تلاش باعث رشد و توسعه شما خواهد شد. در سادهترین حالت، برای نوشتن یک مقاله مفید نیاز به مطالعه دارید و ابتدا دانش خود شما افزایش خواهد یافت.
چگونه باید نقشه سفر مشتری موثر طراحی کرد؟
اهداف مشخصی برای نقشه تعیین کنید؛ قبل از اینکه سراغ ساختن نقشه بروید، از خود بپرسید اصلا چرا دارید این کار را میکنید؟ با این نقشه چه اهدافی را نشان میدهید؟ این نقشه دقیقا درباره چه کسانی است؟ چه تجربههایی در پشت آن وجود دارد؟ بر این اساس، شما شخصیت خیالی خریداران را شکل میدهید. شخصیت خیالی، نوعی مشتری ساختگی است که تمامی ویژگیهای جمعیتشناسی و روانشناختی میانگین مشتریهای شما را نشان میدهد. داشتن شخصیت خیالی واضح به شما کمک میکند که همه جنبههای موجود در نقشه سفر مشتری را در نظر بگیرید.
شخصیتهای خیالی را مشخص و اهداف آنها را تعریف کنید؛ در مرحله بعد باید تحقیق کنید. یکی از راههای موثر برای فهمیدن بازخورد مشتری، استفاده از پرسشنامه و آزمونهای کاربر است. فراموش نکنید که فقط با مشتریان واقعی یا مشتریان احتمالی ارتباط برقرار کنید. شما به بازخورد افرادی نیاز دارید که واقعا به خرید محصول یا استفاده از خدمات شما علاقهمند اند. همچنین کسانی که قبلا با شرکت شما ارتباط برقرار کردهاند یا ممکن است در آینده این کار را کنند.
تعدادی از سوالهای مفیدی که میتوان پرسید: چگونه با شرکت ما آشنا شدید؟ در نگاه اول، چه چیزی شما را جذب وبسایت ما کرد؟ با استفاده از شرکت ما به جه اهدافی میخواهید برسید؟ بهعبارتی دیگر، چه مشکلی را میخواهید حل کنید؟ معمولا در وبسایت ما چقدر وقت صرف کردهاید یا میکنید؟ آیا تا به حال از ما خرید کردهاید؟ اگر جواب شما مثبت است، چه عاملی باعث شد از ما خرید کنید؟
آیا تا به حال پیش آمده که به قصد خرید وارد وبسایت ما شده باشید، اما بعد پشیمان شوید؟ اگر جواب شما مثبت است، دلیل آن را بیان کنید.
از 1 تا 10 کار کردن با وبسایت ما چقدر آسان است؟ آیا تا به حال از پشتیبانی ما استفاده کردهاید؟ اگر بله، از 1 تا 10 چه امتیازی به آن میدهید؟ با چه روشهای دیگری میتوانیم فرآیند خرید را برای شما آسانتر کنیم؟
با استفاده از این ابزار ایجاد شخصیت مشتری میتوانید جزئیاتی را وارد کنید که از طریق بازخورد مشتریان بهدست میآورید.
شخصیت مشتریهای مد نظرتان را مشخص کنید؛ به محض اینکه با انواع شخصیتهای مشتریانی که با کسب و کار شما در تعامل اند آشنا شدید، باید تمرکز خود را روی یک یا دو مورد از آنها بگذارید. به یاد داشته باشید، نقشه سفر مشتری، نشاندهنده تجربه شخصی مسیری است که مشتری با شرکت شما طی میکند. اگر در یک سفر شخصیتهای مختلفی را جای دهید، نقشه شما بازتاب خوبی از تجربه مشتریتان نخواهد بود.
اگر اولین بار است که نقشه طراحی میکنید، بهتر است رایجترین نوع شخصیت مشتریان را در نظر بگیرید. همچنین مسیری که برای آنها انتخاب میکنید باید همان مسیر معمولی باشد که آنها معمولا برای اولین برخورد با شرکت شما پیش میگیرند. با استفاده از یک صفحه فرمان بازاریابی (marketing dashboard) موارد مورد نظر را با هم مقایسه کنید و ببینید کدامیک با نقشه سفرتان بیشتر جور در میآید. نگران آن شخصیتهایی که جا میمانند نباشید. همیشه میتوانید به عقب برگردید و برای آن دسته از مشتریان هم نقشه سفر مشتری موثر و مخصوص درست کنید.
همه نقاط تماس را در یک فهرست بنویسید؛ نقاط تماس شامل هر قسمتی از وبسایت شماست که مشتری از آن طریق میتواند با شما ارتباط برقرار کند. بر اساس تحقیقی که انجام میدهید، باید فهرستی تهیه کنید که شامل تمامی نقاط تماسی که مشتریهای فعلی یا مشتریهای احتمالی شما استفاده میکنند، باشد. همچنین، باید افرادی که ممکن است بعدا از آن نقاط تماس استفاده کنند را هم در نظر بگیرید. این کار فقط زمانی لازم است که این دسته از افراد جزو گروههای قبلی نباشند.
این مرحله در ساخت نقشه سفر مشتری موثر بسیار اهمیت دارد، زیرا به شما درباره کارهای مشتریانتان اطلاعات میدهد. اگر کمتر از حد انتظار از نقاط تماس استفاده میکنند، آیا به این معنی است که به وبسایت شما علاقهمند نیستند و میخواهند از آن خارج شوند؟ اگر بیش از حد انتظار از نقاط تماس استفاده میکنند، آیا نشان دهنده پیچیدگی وبسایت شما است که آنها مجبور میشوند مراحل زیادی را برای رسیدن به هدف خود طی کنند؟ به هر حال، نقاط تماس ابزاری هستند که به شما در درک اهداف سفر مشتری و روشهای آسان رسیدن به آنها کمک میکند. نقاط تماس فقط محدود به وبسایت نمیشوند. شما باید همه راههای آنلاینی را در نظر بگیرید که مشتری از آن طریق سراغ شما میآید. این راهها شامل موارد زیر میشوند: شبکههای اجتماعی/ تبلیغات پولی/ بازاریابی با پست الکترونیک (ایمیل)/ بازبینی یا اشاره در سایتهای شخص سوم
اسم برند خود را در گوگل جستجو کنید که همه صفحاتی که به شما اشاره کردهاند را ببینید. با بررسی این موارد در گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) متوجه میشوید ترافیک سایت از کجا آمده است.
فهرست نقاط تماس را به رایجترین روشها و آنهایی که بیشتر استفاده میشوند، محدود کنید.
اقدامات: فهرستی از اقدامات مشتریان هنگام تعامل با شرکتتان، تهیه کنید. این مرحله شامل جستجو به دنبال کلمات کلیدی در گوگل یا باز کردن ایمیلی که خودتان فرستادهاید، میشود. در آخر ممکن است با لیست بلندی از اقدامات رو به رو شوید. هیچ اشکالی ندارد. بعدا فرصت بهینه کردن اطلاعات را پیدا خواهید کرد. تشخیص درست زمانی که از مشتریان انتظار میرود برای رسیدن به هدف خود اقدامات زیادی انجام دهند، بسیار مهم است. کاهش مراحلی که مشتری باید طی کند میتواند پر ریسک باشد، اما در نتیجه نرخ تبدیل (معیار سنجش موفقیت یک سایت) بالاتری دارد.
احساسات و انگیزهها: کل سیستم بازاریابی در نتیجه علت و معلول به وجود میآید. علاوه بر این، انگیزه هر اقدامی که مشتری شما انجام میدهد، بر پایه احساسات است. احساسات مشتریان بسته به اینکه در کدام مرحله از سفر قرار دارند، تغییر میکند. نقطه ضعف یا مشکل، عامل به وجود آورنده هر احساسی است که اقدامات مشتری را شکل میدهد. دانستن این مسئله باعث میشود محتوایی مناسب را در زمانی مناسب تولید کنید. بنابراین، مشتری سفر احساسی هموارتری را از طریق برند شما تجربه میکند.
مشکلات و نقاط ضعف: موانعی که نمیگذارند مشتری به خواستهاش برسد را شناسایی کنید. یکی ازموانع مهم هزینه است. ممکن است مشتری محصول شما را دوست داشته باشد، اما بهدلیل هزینه ارسال بسیار زیاد از خرید خود منصرف شود. تشخیص درست مشکلات احتمالی در سفر مشتری به شما در کاهش آنها کمک میکند. برای مثال، قسمتی را به سوالات متداول (FAQ ) مربوط به هزینههای حمل و نقل و ارسال اختصاص دهید.
منابع موجود و منابعی که نیاز دارید را معین کنید: نقشه سفر مشتری شما تقریبا در همه بخشهای کسب و کارتان تاثیرگذار است. این موضوع شامل تمامی منابعی است که باعث شکلگیری تجربه مشتری میشوند. بنابراین شناسایی منابع موجود و منابعی که برای بهبود سفر مشتری به آنها نیاز دارید، مهم است. برای مثال، شاید نقشه به شما نشان دهد که در بخش خدمات مشتریان عیبهایی وجود دارد و گروه شما ابزارهای لازم برای دادن خدمات به مشتریها پس از تعامل را ندارد. با استفاده از نقشه سفر مشتری موثر میتوانید به مدیریت پیشنهاد بدهید ابزاری برای خدمات دادن به مشتریان تهیه کند. در این صورت، گروه شما بخوبی تقاضای مشتریها را مدیریت میکند. با افزودن این ابزارها به نقشه خود، پیشبینی میکنید آنها چطور روی کسب و کار شما تاثیر میگذارند و باعث افزایش ارزش آن میشوند. به این ترتیب، متقاعد کردن تصمیم گیرندگان اصلی شرکت برای سرمایهگذاری روی پیشنهاد شما کار سختی نخواهد بود.
خودتان سفر مشتری را امتحان کنید: اتمام طراحی نقشه به معنی تمام شدن کار شما نیست. اتفاقا بخش تجزیه و تحلیل نتایج، مهمترین بخش این فرآیند است. چند نفر وارد وبسایت شما میشوند، اما بدون اینکه خرید کنند از آن خارج میشوند؟ چگونه میتوان کیفیت بخش خدمات مشتریان و پشتیبانی را بالا برد؟ نقشه شما به محض تمام شدن باید جواب این سوالات را در خود داشته باشد. تجزیه و تحلیل نتایج به شما نشان میدهد در کدام قسمتها نیازهای مشتری در نظر گرفته نشدهاند. با استفاده از این راهکار، مطمئن میشوید تجربهای ارزشمند را برای مشتریان خود فراهم کردهاید. همچنین، به مردم نشان میدهید که به کمک شرکت شما میتوانند راه حلهای مناسب برای مشکلشان پیدا کنند. تا وقتی که خود شما نقشه سفر مشتری را امتحان نکنید، کل این قضیه در حد تئوری باقی میماند. سفر را تحت عنوان هر یک از شخصیتهایی که در نظر گرفتهاید، با فعالیت در شبکههای اجتماعی، خواندن ایمیلها و جستجوی آنلاین شروع کنید.
تغییرات لازم را اعمال کنید: با تجزیه و تحلیل دادهها، متوجه میشوید وبسایت شما باید چگونه باشد. سپس تغییرات لازم را برای رسیدن به آن اهداف اعمال میکنید. تغییراتی از قبیل افزودن لینکهای مجزا برای فراخوان عمل (call-to-action) یا اضافه کردن توضیحات بیشتر زیر محصولات برای بهتر نشان دادن کاربردشان. اهمیتی ندارد تغییرات بزرگ یا کوچک باشند، تا زمانی که به نقطه ضعفهای مد نظر مشتریان مربوط باشند، مفید خواهند بود. به این ترتیب، در عوض اینکه با ایجاد تغییرات کورکورانه، به بهبود تجربه مشتری امید داشته باشید، از تاثیر مثبت تغییرات اعمال شده مطمئن خواهید بود. با کمک نقشه سفر مشتری موثر تصویری از برطرف شدن نیازها و مشکلات اطمینان حاصل میکنید. شما باید دائما نقشه خود را پردازش کنید. بازبینی آن را بهصورت ماهانه یا فصلی انجام دهید. در این صورت متوجه ایرادها و موارد موثر در افزایش کارآمدی سفر مشتریتان خواهید شد. از تجزیه و تحلیل دادهها و بازخورد مشتریها بهعنوان دو ابزار قدرتمد برای پیدا کردن موانع استفاده کنید. بهتر است همه کارکنان در فرآیند بازبینی شرکت کنند. برای این کار نقشهها را در گوگل شیتس (Google Sheets) با بقیه همکارانتان به اشتراک بگذارید. همچنین، برگذاری ملاقاتهای ماهانه یا فصلی به تجزیه و تحلیل محصولات جدید و پیشنهاد تغییرات در سفر مشتری کمک میکنند.