سرمایه گذاری در ساخت کارخانه های تولید تجهیزات پزشکی

فعالان حوزه سلامت

تحریک مکرر مغناطیسی فراجمجمه ای

نویسنده متن "آقای علی اسدی زیدآبادی" دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی  گرایش بیوالکتریک و "خانم فاطمه السادات میرکمالی"  مدیر کلینیک rTMS یاس کرمان

تحریک مکرر مغناطیسی فراجمجمه ای (rTMS) یک روش غیرتهاجمی تحریک مغز است که برای درمان انواع اختلالات عصبی و روانپزشکی استفاده شده است. شامل تحریک قشر مغز به وسیله ی یک رشته پالس های 1 تا 50 هرتز به جای TMS تک پالس است. سپس می توان از این جریان برای تعدیل فعالیت نورون ها در ناحیه مورد نظر مغز استفاده کرد. استفاده از rTMS برای اهداف درمانی به طور گسترده در دو دهه گذشته مورد مطالعه قرار گرفته است. این درمان شرایط مختلفی از جمله افسردگی، اضطراب، اختلال وسواس فکری-اجباری و اختلال استرس پس از سانحه استفاده شده است. همچنین برای بهبود عملکرد شناختی در افراد سالم استفاده شده است. مکانیسم اثر rTMS به طور کامل شناخته نشده است، اما تصور می شود که شامل تعدیل تحریک پذیری عصبی در ناحیه هدف مغز است. این مدولاسیون بسته به پارامترهای تحریک می تواند تحریکی یا بازدارنده باشد. به عنوان مثال، تحریک با فرکانس پایین (کمتر از 1 هرتز) به طور کلی بازدارنده است، در حالی که تحریک فرکانس بالا (بیشتر از 5 هرتز) عموماً تحریکی است. تصور می شود که اثرات rTMS با تغییرات در آزادسازی انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین و دوپامین ایجاد می شود. همچنین تصور می شود که فعالیت نواحی خاصی از مغز مانند قشر جلوی مغز و هیپوکامپ را تعدیل می کند. ایمنی rTMS در آزمایشات بالینی متعدد ثابت شده است.

شایع ترین عوارض جانبی خفیف و گذرا هستند، مانند سردرد. عوارض جانبی جدی نادر است و شواهدی از آسیب طولانی مدت وجود ندارد. اثربخشی rTMS برای درمان شرایط مختلف در آزمایش‌های بالینی متعددی نشان داده شده است. به عنوان مثال، نشان داده شده است که در درمان افسردگی موثر است و نرخ پاسخ آن تا 60٪ است. به طور مشابه، rTMS علائم اضطراب را کاهش می دهد، به ویژه در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال وسواس فکری و اختلال اضطراب پس از سانحه، علاوه بر اختلالات روانپزشکی، rTMS برای درمان بیماری های عصبی مانند سکته مغزی، بیماری پارکینسون و وزوز گوش نیز استفاده شده است. مطالعات نشان داده اند که می تواند علائم حرکتی پارکینسون را کاهش دهد، عملکرد شناختی را پس از سکته مغزی بهبود بخشد و ناراحتی مرتبط با وزوز گوش را کاهش دهد. علاوه بر این، تحقیقات نشان داده است که rTMS می تواند برای تقویت شناخت، مانند حافظه کاری، خلاقیت و پردازش زبان استفاده شود. در نتیجه، rTMS یک تکنیک تحریک غیرتهاجمی مغز ایمن و موثر است که برای درمان انواع اختلالات عصبی و روانپزشکی استفاده شده است. در درمان افسردگی، اضطراب، اختلال وسواس فکری - اجباری و اختلال استرس پس از سانحه موثر است.