همراه با دوستداران استاندارد و کیفیت
نکات کلیدی در تولید یک محصول سلامت محور
نویسنده متن "خانم مهندس نازنین نگهداری" دانش آموخته رشته مهندسی پزشکی در مقطع کارشناسی ارشد و دانشجوی دکتری رشته مدیریت بازاریابی و رییس هیئت مدیره شرکت اکسیر التیام نوین
اگر از آن دسته مدیرانی هستید که به دنبال روزهای پرچالش و البته متفاوت و شیرین هستید؛ به نظر من تولید یک محصول پزشکی م یتواند دنیای کاری شما را به بهترین شکل ممکن تغییر دهد. با توجه به پیچیدگی فرآیند تولید محصولات سلامت محوردر کشور ایران، دراین مقاله سعی برآن دارم که علاقه مندان به این حوزه بتوانند با یک دید کلی درعین حال قابل درک، فراز و نشیب های این مسیر را مورد ارزیابی قراردهند و گامی موثر در آشنایی و تشویق همکاران گرامی هم راستا با افزایش ظرفیت تولید در کشور عزیزمان برداشته باشم. جهت بررسی بهتر فرآیند تولید تجهیزات پزشکی مراحل اصلی را به سه گروه " پیش از تولید"، "حین تولید " و" پسا تولید " تقسیم نموده و به شرح هر یک به صورت تفضیلی می پردازیم.
پیش از تولید: به عقیده اینجانب این مرحله اصلی ترین ومهم ترین مرحله در تولید محصولات پزشکی است. چرا که پس از شکل گیری یک ایده شما در این مرحله بصورت بنیادی در حال پی ریزی برای آینده تجاری محصول خود هستید. قبل از تولید هر محصول باید توانایی پاسخ به سوالات زیررا داشته باشید: آیا دانش کافی جهت تولید این محصول را دارم؟ آیا از لحاظ مالی امکان تولید این محصول را دارم؟ آیا توانایی فروش این محصول را دارم؟ اگر شما به عنوان یک تولید کننده برای هرسه سوال جواب صریح و مثبتی را دارید. از نظر من قطعا ظرفیت تولید محصول را نیز خواهید داشت. فراموش نکنید جهت پاسخ دادن به این سه سوال شما باید تمام زیر ساخت های لازم را مورد ارزیابی قرار دهید. به طور مثال از لحاظ منابع انسانی شما از همان ابتدای مسیر نیازمند افراد زیر نیز هستید: مشاوران علمی (ترجیحا پزشکان متخصص در همان حوزه ) ، تیم تحقیق و توسعه، تیم فنی متشکل از دانش آموخته های رشته مهندسی پزشکی، برق، کامپیوتر، شیمی، مکانیک و ...)، مسئول فنی مورد تایید اداره کل تجهیزات پزشکی، مشاوران مالی و در نهایت تیم فروش و بازاریابی همچنین درجهت شفاف سازی امکانات مالی موجود، باید وضعیت سرمایه گذاری پروژه تولید خود را مشخص نمایید. فرضا آیا قادر به استفاده ازحمایت های مربوط به صندوق شکوفایی ریاست جمهوری هستید. آیا سهامداران شرکت بدون کمک گرفتن از صندوق های سرمایه گذاری خصوصی (PE) ویا بانک ها قادربه تامین هزینه های تولید (مواد اولیه، ماشین آلات صنعتی، منابع انسانی، آزمایشگاه ها، دریافت مجوزها و ....) هستند.
حین تولید: مرحله دوم درپروسه تولید یک محصول پزشکی، مرحله حین تولید است. دراین مرحله شما باید یک تیم حرفه ای درخصوص مباحث کنترل کیفیت وهمچنین دریافت تاییدیه ها و استاندارد های عمومی و اختصاصی محصول تان نیز داشته باشید. به طورمثال ایزو،CE ، پروانه ساخت اداره کل تجهیزات پزشکی. همچنین در نظر بگیرید که در حین تولید محصول شما ملزم به انجام (PRE-MARKETING) نیز هستید. در این مرحله باید آموزش نیروهای فروش، انتخاب علامت و نام تجاری محصول ،طراحی بسته بندی، بررسی وضعیت بازار وقیمت گذاری محصول صورت پذیرد. همینطورآزمون های بالینی نیز جهت اخذ مجوزها در این مرحله انجام می پذیرد.
پسا تولید: پس از اینکه محصول شما ضمن دریافت تاییدیه های لازم به مرحله فروش میرسد شما بیش از بیش نیاز به یک تیم منسجم و منعطف جهت بازاریابی و فروش را احساس خواهید کرد. با توجه به نوع محصول و بازارهدف باید روش های بازاریابی شما متفاوت باشد. چند نمونه از روش های بازار یابی را برای شما مثال میزنم. دیجیتال مارکتینگ، B2B ، B2C، بازاریابی مویرگی، شرکت در نمایشگاه های داخلی و خارجی و... همچنین در این مرحله در صورتی که دستگاه شما نیاز به خدمات پس از فروش دارد باید برای این امر مهم نیز تدبیری اندیشیده باشد چرا که من همواره معتقد هستم، خدمات پس از فروش خود بخشی از سیستم بازار یابی و فروش محصول می باشد. درپایان امیدوارم با توجه به مطالب مذکورمسیر تولید برای شما علاقه مندان نسبت به قبل روشن تر و شفاف تر شده باشد و همواره سعی بر آن نمایید که علم شما در زمینه فروش، بازاریابی و همچنین ابعاد فنی محصولی که تولید می نمایید به روز باشد.