سرمایه گذاری در ساخت کارخانه های تولید تجهیزات پزشکی

مصاحبه نیامش

نویسنده متن "آقای دکتر مجتبی پیرزاد" مدرس، مشاور برندینگ و سخنران بین الملل حوزه کسب و کار



متد های بازاریابی:

-1فروشگاه یا وب سایت خود را بر روی کاغذ های کوچکی به صورت آگهی، تبلیغ نمایید و از دیگران بخواهید آن ها را ببینند و نظر خود را در مورد آنها بگویند، کارت های ویزیت کوچک اما با قدرت بالا مانند یک کارت دعوت عمل می کند که اگر آن را به هرکس بدهید، گویی از او دعوت کرده اید تا به فروشگاه شما برای خرید بیاید. همچنین می توانید ابتکار عمل داشته حتی بخشی از آن را بین کارمندان خود تقسیم کنید تا آن ها نیز در این امر با شما مشارکت نمایند و آن کارت های ویزیت را در هر کجا که می روند استفاده کنند.

2-انتخاب یک روش برای بازاریابی مسلماً کار بسیار اشتباهی است روش های مختلف را استفاده کنید و از مشتریان خود بازخورد بگیرید و نظر آن ها را جویا شوید تا بتوانید روش مناسب تبلیغات برای کسب و کار خود را برگزینید.

-3همیشه به مشتریان قدیمی خود پای بند باشید با فرستادن پیام یا ایمیل یا کارت های تبریک از اینکه شما را انتخاب کرده اند تشکر نمایید و با دادن قول هایی چون تخفیف های ویژه آن ها را تشویق به خرید دوباره نمایید.

-4برای تبلیغات خود زمان و مکان خاص قائل نباشید. حتی در یک نامه و پست الکترونیکی ساده فرصت را غنیمت بدانید و دست از تبلیغات مجموعه خود برندارید، برای کاهش هزینه های تبلیغات خود می توانید به دنبال شرکتی بگردید که با کسب و کار شما هم سو باشد. پس در پرداخت هزینه ها مشارکتی عمل کنید تا هزینه های شما کاهش پیدا کند.

5-با مشتریان خود طوری برخورد نمایید که افراد احساس صمّیمیّت بیشتری با سازمان شما نمایند و رابطه ای دوستانه با شما داشته باشند، خدمات اضافه و هرچند کوچک را به مشتریانتان در کنار خدمات اصلی ارائه نمایید تا در خاطر آن ها باقی بمانید.

6-صداقت در فروش و دوری از هرگونه تقلّب در کار، شما را در پیشبرد اهدافتان یاری می کند. انتخاب قیمت مناسب و متناسب با خدمتی که ارائه می نمایید، شما را یک شرکت متعهد به اصول اخلاقی در میان مشتریانتان معرفی می کند و اگر زمانی اقدام به بالا بردن قیمت محصولات خود نمودید، باید مشتری بالا رفتن کیفیت را در محصولات شما مشاهده نماید که این روش خود بهترین بازاریابی محسوب می شود.

7- توجه بیش از اندازه به رقیبانتان شما را از رسیدگی به امور سازمانتان باز می دارد. خوب است که هر از گاهی به فعالیت های رقیبانتان نیم نگاهی بیندازید امّا اینکه تمام تمرکز خود را به آن معطوف نمایید، کار اشتباهی است.

8- مهمترین پیشنهاد سفارش آن هایی هستند که برای بار دوم اقدام به این کار نموده اند پس یک نظر سنجی جامع و کامل برای مشتریان خود تهیه کنید تا هم مشتریان خود را بهتر بشناسید و هم مشتریان برتر خود را مشخص کنید پس می توانید به آن ها به خاطر سود آور بودنشان پاداش بدهید.

کلام آخر: بدانید تمامی متدهای بازاریابی جدید بسیار مفیدند اما اگر سازمان شما به خوبی از آنها استفاده نکند و عملکرد خود را بالا نبرد، نمی تواند به مقصد نهایی خود که به دست آوردن مشتری بیشتر است، برسد.

 

شیوه های نوین بازاریابی صادرات محور 

تجربه ی اینجانب در زمینه ی بازاریابی فرامرزی و بین المللی نشان می دهد که این زمینه نیازمند هزینه های گزاف نبوده و از روش های ارزان قیمت تر نیز می توان به نتایج خوب و در صورت طراحی هوشمندانه ی طرح بازاریابی های نوین حتی نتایجی بهتر از شیوه های کلاسیک دست یافت. برای شناخت کشور هدف مناسب عواملی را می بایست در نظر گرفت که برخی از آنها معرفی می گردد: 

۱-تراز تجاری کشور مقصد

۲- تاریخچه ی واردات از کشور مبدا

۳- روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور

۴- هزینه ها و قوانین گمرکی و واردات

۵- فاصله ی بین دو کشور و راه های حمل و نقل تجاری

۶- میزان جمعیت و جغرافیای انسانی

۷- فرهنگ و رسوم و رفتارهای اجتماعی

۸- امکانات و شیوه های بازاریابی ممکنه

۹- حجم واردات و برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت اقتصادی

۱۰- محصولات وارداتی رقیب موجود در بازار

۱۱- محصولات تولیدی رقیب موجود در بازار

۱۲- ارزش پولی و برابری ارزی

۱۳- حجم مصرف داخلی

هنگامی که کشور هدف مشخص شد، روش ورود به بازار می بایست تعیین گردد و پس از آن سایر استراتژی ها و راهکارهای عملیاتی تعیین خواهد شد که از روش برندینگ تا نحوه ی قیمت گذاری و شیوه ی توزیع را در بر می گیرد. با توجه به گستردگی موضوع، تبیین این استراتژی و سایر راهکارهای مطرح شده، نیازمند فضای مجزایی از این یادداشت می باشد.


راهکارهای توسعه صادرات

گام نخست: شناسایی بازار هدف: طبیعتا نخستین گام در بازاریابی صادرات تعیین بازار هدف و مشخص نمودن نیازهای آن بازار است که برای محصولات یا خدمات شرکت ایجاد تقاضا می‌نماید. انتخاب درست کشورهای هدف از میان حدود 200 کشور در جهان، برای ارائه محصولات یا خدمات بسیار مهم است. چنانچه بازار هدف و نیازهای آن بازار با دقت تعیین شود، اخذ سفارش برای صادرات محصولات یا خدمات به کشورهای هدف، چندان دشوار نخواهد بود.انجام تحقیقات بازار بین‌المللی برای شناسایی فرصت‌های موجود در بازارهای فرا مرزی، بهترین ابزار برای تعیین بازارهای هدف صادرات است.
گام دوم: تدوین استراتژی‌های بازاریابی صادرات: پس از تعیین بازار هدف، گام بعدی، تدوین بسته استراتژی‌های صحیح بازاریابی صادرات شامل استراتژی ورود به بازار، استراتژی جایگاه یابی در بازار، استراتژی محصول یا خدمت، استراتژی قیمت گذاری، استراتژی برندینگ، استراتژی تامین و استراتژی‌های مرتبط با حوزه ترویج می‌باشد. بدیهی است که تدوین این بسته استراتژی‌ها با لحاظ کردن نیازهای بازار هدف انجام خواهد شد. نتایج حاصل از انجام تحقیقات بازار بین‌المللی، بنگاه‌ها و شرکت‌ها را در تدوین بسته استراتژی‌های متناسب با نیازها و خواسته‌های بازار هدف، کمک می‌نماید.استراتژی‌های بازاریابی در صورتی کارآ و موثر شناخته می‌شوند که شرکت یا بنگاه اقتصادی را در نیل به اهداف تجاری زیر توانمند سازند:
1- انتخاب صحیح بازار هدف به نحوی که تقاضای بالقوه و کشش مطلوب برای خرید محصولات یا خدمات در بازار مذکور موجود باشد.
2- جایگاه شرکت و محصولات یا خدمات آن نسبت به رقبا، برتر و بالاتر باشد.
3- محصولات یا خدمات، پاسخگوی خواسته‌ها و نیازهای خریداران در بازار تعیین شده باشد.
4- قیمت‌گذاری به گونه‌ای صورت گیرد که همزمان برای شرکت و مشتریان، سودآور باشد. به عبارت دیگر، قیمت گذاری در فرآیند ارزش آفرینی توامان برای شرکت و مشتریان، ایفای نقش نماید.
5- در مورد نحوه برندینگ محصول یا خدمت، تصمیم‌‌گیری صحیح انجام شود. (ورود به بازار با برند مشخص یا استفاده از برچسب و عنوان ناشناس).
6- در مورد تامین نیاز مشتریان براساس موجودی انبار یا طراحی و تولید محصول یا خدمت کاملا منطبق بر خواسته مشتری تصمیم درست اخذ شود.
7- پیش‌بینی مشوق‌های صحیح و انگیزاننده و بهره‌گیری مناسب از تکنیک‌های ترویج، به نحوی که در میان خریداران و واردکنندگان کشور هدف، نسبت به شرکت، شناخت مناسب و مطلوب ایجاد شود.
هر شرکت یا بنگاه اقتصادی در صورت تدوین صحیح بسته استراتژی‌های بازاریابی، می‌تواند با خیالی آسوده وارد بازارهای بین‌المللی شده، نسبت به کسب سهم بازار مناسب و همچنین برخورداری از رشد مطلوب فروش و سود حاصل از صادرات، اطمینان داشته باشد.
گام سوم: آماده‌سازی ابزارهای ارتباطات بازاریابی: پس از تدوین استراتژی‌های بازاریابی با در نظر گرفتن نیازهای بازار هدف، گام سوم عبارت از آماده سازی ابزارهای ارتباطی بازاریابی همچون شناسنامه شرکت، نامه فروش( این نوع نامه، به منزله تلاش برای فروش یک نوع محصول خاص یا خط محصول است و بیشتر برای کالاها و خدمات دارای قیمتی بالاتر از حد متوسط، کاربرد دارد.)، کاتالوگ محصول، بروشور، وب سایت و نظایر آن می‌باشد.ابزارهای ارتباطی مورد استفاده باید علاوه بر برخورداری از جذابیت لازم، از عنصر آگاهی بخشی و اطلاع‌رسانی نیز بهره بگیرند تا در جایگاه یابی شرکت در بازار هدف و ایجاد انگیزه در مشتریان بالقوه برای برقراری ارتباط با شرکت تاثیرگذار باشند. به عبارت دیگر، کلیه ابزارهای ارتباطی بازاریابی باید ضمن بهره‌مندی از طراحی مناسب، آگاهی بخش، جذاب و حرفه‌ای باشند تا در عین ارائه همه اطلاعات مورد نیاز در رابطه با شرکت و محصولات یا خدمات آن به مخاطب (مشتری بالقوه یا واردکننده در کشور مقصد)، انگیزه لازم را برای آغاز ارتباط با شرکت در مشتریان بالقوه ایجاد کنند. می‌توان گفت که ابزار ارتباط بازاریابی، می‌تواند در نحوه تصمیم‌گیری مشتریان یا خریداران به منظور تامین نیاز خود به محصول یا خدمات از یک شرکت خاص، تاثیر بسزایی داشته باشد.

گام چهارم: ترویج: ترویج یکی از بخش‌های چهارگانه (والبته به اعتقاد بعضی از صاحبنظران بازاریابی، پنجگانه) هر آمیزه بازاریابی است که پس از مرحله آماده سازی ابزارهای ارتباطات بازاریابی صورت پذیرفته، نقشی اساسی در بازاریابی صادرات ایفا می‌نماید. مهم‌ترین هدف ترویج، آگاه‌سازی مشتریان یا خریداران از ماهیت یک شرکت و محصولات یا خدمات پیشنهادی آن است. به طور کلی هر آمیزه ترویجی از پنج جزء، شامل فروش چهره به چهره، تبلیغات، تکنیک‌های مشوق خرید (مانند کوپن‌های تخفیف و...)، بازاریابی مستقیم و ابزارهای روابط عمومی تشکیل می‌شود که توضیح مشروح هر یک از این اجزا خارج از حوصله این مقال است.ترکیب مورد استفاده در هر آمیزه ترویجی باید از لحاظ هزینه، مقرون به صرفه بوده و قادر به تسلیم پیام درست در موقعیت زمانی درست و در مکان درست باشد. آمیزه ترویجی باید مشتری یا وارد کننده در کشور مقصد را به گونه‌ای هدایت نماید که ضمن جلب توجه او به سمت محصولات یا خدمات شرکت، در او انگیزه و علاقه‌مندی لازم برای آغاز ارتباط کاری با شرکت را ایجاد کند. بدون اغراق می‌توان اینترنت را، مقرون به صرفه‌ترین و سریع‌ترین ابزار ترویجی در میان سایر ابزارها و روش‌های موجود در بحث بازاریابی صادراتی نامید. بررسی‌های گوناگون نشان‌دهنده این واقعیت است که بیشتر مشتریان یا خریداران برای یافتن تامین‌کنندگان مناسب و برقراری ارتباط با آنها از موتورهای جست‌وجوگر، پورتال‌های تجاری B2B و بانک‌های اطلاعاتی موجود در فضای مجازی استفاده می‌کنند.از این رو، معرفی محصولات یا خدمات شرکت‌ها در موتورهای جست‌وجوگر مطرحی چون گوگل و یاهو یا پورتال‌های تجاری نظیر Alibaba و حتی شبکه‌های اجتماعی مجازی مانند فیس بوک، به آنها امکان جلوه گری در یک ویترین عمومی در ابعاد جهانی و بین‌المللی داده، در آگاهی بخشی موثر مشتریان یا خریداران بسیار تاثیرگذار می‌باشد.مشارکت مستقیم در نمایشگاه‌های تخصصی و تجاری یا توزیع کاتالوگ محصولات یا خدمات شرکت در چنین رویدادهایی از دیگر ابزارهای مناسبی است که می‌تواند منجر به برقراری ارتباط رودررو با مشتریان یا خریداران شود.

گام پنجم: ایجاد درخواست: دریافت درخواست خرید از مشتریان یا خریداران بالقوه، به منزله آغاز موفقیت در مقوله بازاریابی صادرات و نه پایانی برای آن است.این امر مستلزم بهره‌گیری از بسته ترویجی حرفه‌ای و هدفمند، شناسایی مشتریان یا خریداران بالقوه و نزدیک شدن به آنها می‌باشد.به این منظور باید شناسنامه مشتریان بالقوه یا درخواست‌های خرید قبلی آنها مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود که آیا امکان تامین خواسته‌ها و نیازمندی‌هایشان وجود دارد یا نه؟ متاسفانه یکی از آفاتی که گریبانگیر بسیاری از شرکت‌ها یا بنگاه‌های اقتصادی در مقوله بازاریابی می‌شود، عدم وجود یک طرح یا برنامه مشخص برای شناسایی و برقراری ارتباط با مشتریان بالقوه است.در این حالت شرکت‌ها یا بنگاه‌های اقتصادی بدون بررسی نوع فعالیت یا نیازمندی‌های مخاطبان اقدام به مکاتبه یا برقراری تماس با آنها می‌نمایند. در نتیجه انبوهی از تماس با مخاطبانی برقرار می‌شود که شاید به هیچ عنوان نیازی به محصولات یا خدمات شرکت نداشته باشند.در بسیاری از مواقع، مشتریان یا خریداران در حال تامین نیاز خود از طریق سایر تامین‌کنندگان هستند، اما در عین حال در پی یافتن منبعی هستند که در فاکتورهایی همچون کیفیت، قیمت و خدمات دارای برتری نسبت به تامین‌کننده موجود باشد یا اینکه به دنبال افزایش تعداد تامین کنندگان می‌باشند.در تماس با چنین مشتریانی باید سعی در تبیین و پررنگ نمودن مزایای رقابتی شرکت و محصولات و خدمات آن نمود تا مشتری نسبت به ارائه درخواست ترغیب گردد. بدیهی است که پس از دریافت درخواست خرید، با برقراری ارتباط موثر با مشتری و بهره‌گیری از تکنیک‌های مذاکره می‌توان اقدام به اخذ سفارش از مشتری نمود.مراحل پنجگانه مورد اشاره در این نوشتار، با یکدیگر مرتبط بوده و در صورتی منجر به نتیجه مطلوب می‌گردد که هر یک به درستی انجام گیرد. نباید فراموش کرد که بازاریابی صادرات فرآیندی پیوسته و دائمی است که با در نظر گرفتن الزامات زمانی و شرایط کلی حاکم بر بازار و اقتصاد در عرصه بین‌المللی می‌توان مراحل گوناگون آن را مورد بازنگری قرار داد.

 
علل عقب ماندگی و ناکامی برندهای تجهیزات پزشکی ایرانی در عرصه ی بین الملل چیست؟
در سراسر دنیا برندینگ جهانی و برندینگ بین المللی جایگاه والا و ارزشمندی را به خود اختصاص داده اند اما متاسفانه در ایران ، این نیاز جدی نادیده گرفته شده است و خیلی از آن یاد نمی شود . البته شاید یکی از دلایل آن عدم باور افراد به مبحث مهم و حساس برندینگ است .یک سازمان تجاری جهت رشد و پیشرفت خود، بطور مرتب باید در تلاش برای یافتن فرصتهای جدید باشد. جهانی شدن و ورود به بازارهای بین المللی نیروی محرکه قویی شده است که تعداد شرکت ها و سازمانهایی که وارد عرصه جهانی شده اند را بشدت افزایش داده است. همگام با جهانی شدن و فرایند جهانی سازی، شاهد کاهش موانع سنتی و قدیمی ورود سازمانها به بازارهای جدید هستیم و در کنار آن البته شدت رقابت به اوج خود رسیده است و تعداد رقبا در هر بخشی بسیار قابل ملاحظه شده اند.برندینگ جهانی یا داشتن یک نام تجاری بزرگ جهانی برای خیلی از کسب و کارها می تواند مثل ناجی عمل کند . زیرا تحریم های اقتصادی ، سختگیری های ارتباطی و اجرایی در عمل ، رقبای نوظهور و ... از جمله عواملی است که بر برندهای بین المللی اثرگذار نیستند ، در کنار این عوامل داشتن یک بازار خوب بین المللی در حالیکه شاید بازار داخلی کشش بالایی برای محصول را نداشته باشد و یا کسب و کار در داخل کشور اصلا بازاری نداشته باشد از جمله عوامل دیگری است که سرمایه گذاری برای خلق یک برند بین المللی را توجیح می کند و آن را به یک راه حل کارا تبدیل می کند.با بالا رفتن قدرت برند در سطح جهانی، شرکت ها باید بصورت همزمان ، نسبت به جمع آوری و تحلیل داده ها، سازگار کردن برند با جامعه ی هدف بصورت تخصصی و طراحی ، نظارت و کنترل استراتژی های خود اقدام کنند .یکی از نیازهای اساسی که عامل مهمی در اجبار شرکتها برای ورود به بازارهای جهانی می باشد بازارهای کوچک، محدود و بعضا کاملا اشباع شده داخلی می باشد، و این در حالی است که ظرفیت کاری شرکت و سازمان برای تولید و پیشنهاد محصولات مناسب به مشتریان بسیار فراتر از بازارهای اشباع شده و محدود داخلی می باشد. تجربه ثابت کرده است که سازمانهایی که در امر صادرات دخول می کنند تمایل به رشد بیشتر، بهره وری بالاتر و تمرکز سرمایه های بیشتری نسبت به سازمانهایی که تمام تلاششان را بر بازار داخلی معطوف می کنند خواهند داشت. در اینجا به هشت اشتباه مهم کسب و کارهای ایرانی در بازار جهانی اشاره می کنم:
1-ساختن محصولی که مشتری خارجی به آن نیاز ندارد.
2-صرف زمان خیلی زیاد برای مهندسی محصول به جای مهندسی بازار
3-عدم اختصاص زمان برای ساخت رابطه کاربری و تجربه کاربری بر اساس فرهنگ بازارهای هدف جهانی
4-تمرکز زیاد روی رقابت با همه برند های بازار هدف به جای تمرکز بر یکتایی در ارزش پیشنهادی
5-یاد نگرفتن از داده ها، رویه ها، متد ها، ترند های جهانی
6-عدم برقراری ارتباط با ذینفعان در زنجیره ارزش تجارت
7-تمرکز روی چیزهای غلط، عرفی حاصل آزمون و خطا (دوری از فناوری، علم، نوآوری)
8-عدم همکاری در شبکه بین المللی و بازار های بین المللی با همسایگان
یادمان باشد برندینگ جهانی با داشتن یک موقعیت جهانی برای برند بسیار متفاوت است و تمامی کسب و کار ها با موقعیت جهانی برندینگ جهانی راه حل نیست، اما آنچه قابل تامل است برندینگ بین المللی و برندینگ جهانی یک راه حل کارا برای افزایش اعتبار و عمر برند و ارتقای بهره وری کیفیت برندینگ می باشد. تاجرین و سرمایه گذاران ایرانی تفکری در سطح تفکر جهانی ندارند. آنها اساسا تعریف درستی از موفقیت ندارند. تنها معیار موفقیت شرکت های ایرانی معیار های مالی هستند. "درآمد، فروش، سود و ..." اما معیار موفقیت در شرکت های بین المللی صرفا به نسبت های مالی برنمیگردد؛ بلکه آنها به تصویری که ذینفعانشان از آنها میسازند هم حساس هستند و مدام بهبود تصویر سازمانی خود را در دستور کار دارند. آنها میدانند که مشهور بودن کافی نیست بلکه باید محبوب هم بود. میدانند محبوبیت پلکان موفقیت را هموار تر میسازد. آنها فهمیده اند که صرفا داشتن مشتری نشانه عملکرد خوب نیست بلکه داشتن مشتری راضی است که نشانه درست عمل کردن است.یکی دیگر از دلایل ناکامی بین المللی عدم توجه به منابع انسانی داخلی HRM می باشد. شرکت های ایرانی همچنان کارمندان خود را در آخرین سطح توجه و در شمار اولین هزینه های سازمان خود میبینند و نه ادرایی مشهود و ارزشی! شرکتی که هنوز مشتریان درونی خود (کارکنانش) را نتوانسته راضی کند چگونه میتواند به راضی نگه داشتن مشتریان بیرونی خود امید داشته باشد. بر اساس یکی دیگر از معیار های شکلگیری تصویر سازمانی، نحوه رفتار شرکت ها با کارکنانشان است مشتریان مهم به شرکت هایی که به کارکنان خود بها نمیدهند، اعتماد نخواهد کرد. شرکت های بین المللی در حوزه محیط زیست و مسئولیت اجتماعی بسیار پیشرو و اثرگذارند. البته نه در حد شعار و شو آف چرا که مردم امروزه به شدت باهوشند و البته داستان تکراری و همیشگی که جز اساس و وظیفه ی اولیه ی هربرند و محصولی میباشد و آن کیفیت همیشگی است و نه مقطعی! بازار های صادراتی تنها برای عملکرد برتر، تولیدات برتر یا خدمات برتر بهای عالی میپردازند. اولین کار در مدیریت صادرات، تعیین و بهبود بخشیدن به حوزه ای است که می توانید در آن نسبت به رقبای خارجی در بازار هدف برتر باشید. در پایان اگر میخواهیم برندی مطرح در عرصه جهانی یا حداقل منطقه داشته باشیم و شویم، اگر دوست داریم مردمان به سازمان ها و شرکت های کشورشان افتخار کنند، راهی نداریم جز اینکه ماهم تعریفمان را از موفقیت در عرصه مفاهیم علمی بازاریابی بین المللی و برندینگ بین المللی، اصلاح کنیم و منافع بلند مدت را به منابع کوتاه مدت نفروشیم.